पोषक तत्व और मनुष्यों को सांस लेने के माध्यम से आप क्या सुझाव देते हैं?
पोषक तत्व और मनुष्यों को सांस लेने के माध्यम से आप क्या सुझाव देते हैं?
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मानव पोषण और श्वसन के माध्यम से आप क्या सुझाव देते हैं?
पोषण(Nutrition):---
फीडिंग कैनाल वास्तव में मुंह से गुदा तक एक लंबी नली है। नली में अलग-अलग तरह के हिस्से होते हैं। अलग-अलग प्रकार के कार्यों को अपनाने के लिए विभिन्न क्षेत्रों को वर्गीकृत किया जाता है। हम यहां इस तकनीक के बारे में विचार करेंगे।
हम ऐसी खाद्य सामग्री का चुनाव करते हैं जो समान आहार पथ से गुजरना चाहते हैं। स्वाभाविक रूप से, समान बनावट के साथ छोटे मलबे की पेशकश करने के लिए भोजन को संसाधित करना पड़ता है। यह नियमित रूप से हमारे दांतों के द्वारा भोजन को पीसकर निष्पादित किया जाता है। चूंकि खाई की परत को नरम किया जाता है, भोजन को फिसलन बनाने के लिए भी गीला किया जाता है। एक बार जब हम किसी खाद्यपदार्थ का सेवन कर लेते हैं, तो हम उन अवयवों का चयन करते हैं जो समान आहार पथ से गुजरना चाहते हैं।
हम इन्हें देखते हैं,तो हमारे मुंह में पानी आ जाता है। यह वास्तव में अब केवल पानी नहीं है, बल्कि मांसपेशियों के ऊतकों के द्वारा छोड़ी स्रावित लार है। हमारे द्वारा खाए जाने वाले खाद्यपदार्थ का एक अन्य घटक हमारी जटिल प्रकृति है। यदि इसे आहार-गुहा में जाना है तो इसे छोटे-छोटे अणुओं में बाँटना ही होगा। यह नियमित रूप से एंजाइमों के रूप में जाने वाले कार्बनिक यौगिकों की मदद से होता है। लार में एक एंजाइम होता है जिसे लार एमाइलेज के रूप में जाना जाता है जो स्टार्च को तोड़ता है यह वास्तव में मोनोसैकराइड की प्रस्तुत करने वाला एक जटिल अणु है। भोजन को लार के साथ ठीक से जोड़ा जाता है और एक बार में मांसपेशियों के ऊतकों की जीभ को चबाते हुए पूरे मुंह में डाला जाता है। हर समस्या को ठीक करने के लिए खाद्यपदार्थ को आहार पथ के बगल में व्यवस्थित तरीके से चलाना जरुरी है। ट्रेंच के लाइनर में मांसपेशियों के ऊतक होते हैं जो खाद्यपदार्थ को आगे बढ़ाने के लिए लय के अनुकूल होते हैं। यह क्रमाकुंचन वेग आंतों में किसी न किसी स्तर पर होती है।
मुंह से, भोजन को भोजन नली या गले के माध्यम से पेट में लाया जाता है। पेट का एक बड़ा खिंचाव भी हो सकता है जिसमें भोजन प्रवेश करता है। पेट की मांसपेशियों के ऊतक भोजन को पाचक रस के साथ अच्छी तरह से मिलाने में मदद करते हैं।
दीवार के अंदर ग्रंथियों के माध्यम से गैस्ट्रोइंटेस्टाइनल मोहभंग बनाए रखा जाता है। यह ऐसिड(Acid) को छोड़ता है, एक एंजाइम को पचाने वाला प्रोटीन जिसे पेप्सिन और बलगम के रूप में जाना जाता है। एसिड एक अम्लीय वातावरण बनाता है जो एंजाइम पेप्सिन की गति में मदद करता है। म्यूकस पेट की आंतरिक परत को रोज़मर्रा की परिस्थितियों के नीचे एसिड की गति से बचाता है। मुझे लगता है कि एसिड को कौन सा अलग पसंद दिया जाता है?
सांस लेना(Breathing):--
जिस समय ऑक्सीजन और बिजली की मदद से ग्लूकोज कमजोर होता है, उस समय सांस लेने की प्रक्रिया भी CO2 और पानी के मिलने के कारण शुरू होती है।
श्वसन की शैलियाँ हैं i) कार्डियो श्वसन ii) अवायवीय श्वसन।
एरोबिक श्वसन - श्वसन की रणनीति जो ऑक्सीजन की उपस्थिति के अंदर क्षेत्र लेती है।
उदाहरण के लिए - ग्लूकोज (6-कार्बन अणु) पाइरूवेट (एक 3-कार्बन अणु) में टूट जाता है, और माइटोकॉन्ड्रिया के अंदर, पाइरूवेट को 3 CO2 और पानी के अणुओं में बिजली रिलीज के माध्यम से काट दिया जाता है।
अवायवीय श्वसन - श्वसन की एक तकनीक जो ऑक्सीजन न होने पर होती है।
जब हमारी मांसपेशियों की कोशिकाओं में ऑक्सीजन की अनुपस्थिति हो सकती है, तो पाइरूवेट किसी न किसी स्तर पर एक अनोखे रास्ते में टूट जाता है। ग्लूकोज (6-कार्बन अणु) सीधे पाइरूवेट (3-कार्बन अणु) में टूट जाता है और परिणामस्वरूप पाइरूवेट एसिड (3-कार्बन अणु) में बदल जाता है और बिजली के लिए लॉन्च हो जाता है।
चीनी > पाइरूवेट + बिजली > एसिड + बिजली।
श्वसन में किसी चरण में छोड़ी गई बिजली सीधे किसी अन्य अणु को बांधने के लिए उपयोग की जाती है जिसे Atp कहा जाता है
एटीपी को एडीपी और फॉस्फेट से श्वसन में किसी स्तर पर छोड़ी गई बिजली की सहायता से तैयार किया जाता है।
एटीपी बिजली की एक समूह मात्रा के माध्यम से कमजोर हो जाता है और एक कोशिका में किसी स्तर पर अस्तित्व के अंत की प्रतिक्रिया को ट्रिगर करता है।
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What do you suggest through nutrients and inhaling humans?
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Nutrition
The feeding canal is in reality a prolonged tube from the moon to the anus. We see that the tube has one-of-a-kind parts. Different areas are specialised to adopt one-of-a-kind functions. We'll speak about this technique here.
We consume a choice of ingredients that want to go through the equal alimentary tract. Naturally, meals have to be processed to offer smaller debris with the equal texture. This is regularly executed through grinding meals with our teeth. Because the lining of the trench is softened, meals is moreover moistened to make it slippery. Once we consume something, We consume a choice of ingredients that want to go through the equal alimentary tract.
Naturally, meals have to be processed to offer smaller debris with the equal texture. This is regularly executed through grinding meals with our teeth. Because the lining of the trench is soft, we adore it, our mouths water. This is regularly in reality now no longer simply water, however the secreted saliva secreted through the muscle tissues. Another component of the meals we consume is our complicated nature. If it is to go into the alimentary cavity, it have to be divided into smaller molecules. This is regularly via organic compounds known as enzymes. Saliva carries an enzyme known as salivary amylase that breaks down starch; it really is a complex molecule to offer monosaccharide. Food is properly combined with saliva and introduced across the mouth at a time, chewing at the tongue of the muscle tissues. It is essential to move the meals in a managed way subsequent to the alimentary tract to technique every issue well. The liner of the trench has muscle tissues that adapt to the rhythm to push meals forward. This peristaltic motion happens at some stage in the intestines.
From the mouth, meals are introduced to the belly via a meal tube or throat. The stomach can also be an oversized stretch of frame wherein meals enter. The stomach muscle tissues of the stomach assist to combine meals well with digestive juices.
Gastrointestinal disillusioned is maintained through the glands inside the wall. This releases acid, an enzyme digesting protein known as pepsin, and mucus. The acid creates an acidic surroundings that helps the motion of the enzyme pepsin. IThe mucus protects the internal lining of the belly from the motion of acid beneath neath everyday conditions. What different hobby do I assume is given to acid?
Breathing
The breathing technique at some stage in which glucose is weakened with the assistance of oxygen and electricity is launched additionally due to the meeting of CO2 and water.
There are styles of respiration i) cardio respiration ii) anaerobic respiration.
Aerobic respiration - the strategy of respiration that takes area inside the presence of oxygen.
For example - glucose (a 6-carbon molecule) breaks down into pyruvate (a 3-carbon molecule), and inside the mitochondria, pyruvate is cut up into 3 CO2 and water molecules through electricity release.
Anaerobic respiratory - a technique of respiration that takes place while there may be no oxygen.
When there may be an absence of oxygen in our muscle cells, the pyruvate breaks at some stage in a unique pathway. Glucose (6-carbon molecule) breaks down right into a pyruvate (3-carbon molecule) and as a consequence the pyruvate is transformed into acid (3-carbon molecule) and launched for electricity.
Sugar -> pyruvate + electricity -> acid + electricity.
The electricity launched at some stage in respiratory is straight away used to bind some other molecule known as Atop
ATP is crafted from ADP and phosphate with the assistance of electricity launched at some stage in the respiratory.
ATP is weakened through a group quantity of electricity and triggers the end-of-existence response at some stage in a cell.
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